Make your own free website on Tripod.com
Pencegahan Penyakit

 

 

Anda dan Jantung Anda

Jantung anda mampu berdenyut sehingga 3.5 billion  kali sepanjang hayat anda.

Ini adalah suatu kenyataan. Selama 24 jam sehari, 7  hari seminggu, organ yang menakjubkan ini memastikan anda terus hidup  dengan mengepam darah ke seluruh tubuh anda.

Jantung anda menentukan tempoh hayat anda. Jantung yang sihat membolehkan anda hidup lebih sempurna dan bahagia. Jadi ketahuilah jantung anda dengan lebih mendalam dan cara-cara menjaganya.

Bagaimana Kesihatan Jantung Anda

Tahukah anda bahawa penyakit jantung merupakan Pembunuh No.1 di Malaysia* kerana ia merupakan punca utama kematian berbanding sebarang penyakit lain atau pun mangsa kemalangan jalanraya.

Terdapat pelbagai jenis Penyakit jantung. Dengan mengenali tanda-tanda amaran, anda mampu bertindak melindungi jantung anda dari bahaya yang lebih teruk lagi. Tindakan sebegitu mungkin menyelamatkan  nyawa anda.

Tanda-tanda Amaran

* Kesesakan Nafas

* Kelesuan yang teruk

* Sering Pengsan

* Palpitasi (denyutan jantung yang tidak teratur)

* Tisu-tisu menjadi bengkak (terutamanya pada kaki,  pergelangan kaki, dada, abdomen dan disekeliling mata)

* Perubahan warna kulit

* Kesakitan atau perasaan tidak selesa pada dada

Jika sesiapa yang anda kenali mengalami  masalah-masalah seperti tersenarai seperti di atas. Sila hubungi doktor dengan segera.

(* Sumber Kementerian Kesihatan Malaysia)

Bagaimana Arteri-arteri Tersumbat

Penyakit arteri jantung (CAD) merupakan penyakit jantung yang perlu anda awasi

* Penyakit arteri jantung terjadi apabila  arteri-arteri yang membekalkan darah ke jantung tersumbat.

* Akibatnya, pengaliran darah ke jantung terhad.

* Ini menggugat otot-otot jantung dari memperolehi oksigen yang diperlukan untuk berfungsi.

Kesumbatan arteri-arteri terjadi kerana  aterosklerosis, iaitu suatu proses penuaan semulajadi yang bermula semasa penghujung zaman kanak-kanak. Gaya hidup dan pemakanan yang kurang sihat  serta kekurangan aktiviti fizikal boleh mempercepatkan terjadinya aterosklerosis.

Risiko Penyakit Arteri Koronari Meningkat Kerana :

Faktor berisiko No.1 : Umur dan Jantina

Faktor berisiko No.2 : Sejarah Kesihatan Keluarga

Faktor berisiko No.3 : Berat Badan Yang Keterlaluan

Faktor berisiko No.4 : Tahap LEmak Tinggi (Lipid)  dalam darah

Faktor berisiko No.5 : Menghisap Rokok

Faktor berisiko No.6 : Tekanan Darah Tinggi

Faktor berisiko No.7 : Kekurangan Aktiviti Fizikal

Faktor berisiko No.8 : Diabetis Melitus

 

Makanan kesihatan tambahan Luxor yang  sesuai untuk pesakit jantung:

Jeligamat/HiC Rossele

Vitalizer

Ex-Hifi-fibro fruit

 

Cara Pencegahan Penyakit Jantung

Sejak kebelakangan ini, penyakit jantung telah dianggap  sebagai pembunuh utama di Malaysia. Menurut kajian perubatan daripada seluruh  dunia, faktor utama yang mengakibatkan penyakit jantung adalah tabiat pemakanan yang tidak seimbang, terutama tinggi pengambilan lemak seperti daging, makanan tepu (keju), makanan segera dan pemanis mulut.

Walau bagaimanapun, penduduk Eskimo di Greenland yang juga mengamalkan tabiat pemakanan lemak yang tinggi tetapi berisiko rendah terhadap  jantung. Untuk mendalami penyelidikan, banyak kajian telah dibuat terhadap  golongan tersebut, dan didapati lemak yang mereka makan adalah terdiri daripada  ikan-ikan lautan sejuk seperti Salmon, Tuna dan Mackerel.

Diantara ikan-ikan tersebut, para saintis juga mendapati lemak yang teristimewa (Omega-3) antaranya termasuk Eicosapentaenoic Acid, (EPA)  dimana boleh melindungi jantung penduduk Eskimo supaya menjauhi daripada penyakit jantung.

Sebenarnya, hanya ikan-ikan daripada lautan sejuk mengandungi  EPA. Ini adalah kerana makanan ikan-ikan tersebut terdiri daripada sejenis alga yang khas sahaja hidup dalam lautan sejuk. Maka, bukan semua ikan mengandungi EPA!

Demi menjaga kesihatan jantung, kita bukan sahaja memerlukan senaman, tetapi kita perlu mengurangkan pengambilan lemak dalam makanan seharian  dan jauhkan diri daripada minuman arak dan merokok. Selain itu, kita juga perlu  meningkatkan pengambilan HDL dalam makanan seharian kita. Akan tetapi, HDL (kolestrol yang baik) adalah susah didapati dalam kebanyakan makanan seharian kita. Oleh itu statistik kematian terhadap penyakit jantung di Malaysia kian bertambah  tahun demi tahun.

Sekarang, kita boleh mendapati makanan HDL melalui produk  kesihatan iaitu Vitalizer, Spirulina dan Jeli Gamat di Luxor Network.

Adakah anda tahu: 1 biji vitalizer adalah sama dengan 10 biji telur ayam (Omega-3)

 Tahukah anda 13 dari 1000 orang menghidap penyakit Diabetis

Dari pelbagai soal selidik menunjukkan bahawa  antara orang 1000 orang maka ada 13 orang akan menghidapi penyakit diabetis dan setengah daripada mereka masih tidak sedar.

 

Apakah itu Diabetis?

Diabetis adalah disebabkan kegagalan pankreas  menghasilkan insulin yang mencukupi. Kekurangan insulin akan mengakibatkan  paras gula (glukos) didalam darah kita meningkat. Paras gula (glukos) yang berlebihan didalam badan akan disingkir keluar melalui air kencing. Oleh demikian, diabetis dikenali sebagai Kencing Manis testimoni.(1) (2) (3) (4) (5)(6) 

 

Diabetes adalah penyakit biasa tetapi ia boleh menyebabkan masalah-masalah kesihatan lain:

Masalah kaki - luka sukar sembuh

Masalah mata - rabun atau buta akibat kanta mata menjadi kabur

Masalah sistem saraf - kaki merasa sakit dan lemah,  hilang daya tindakan dan lemah anggota badan

Sistem jantung dan pengaliran darah terganggu

 

Perkara perkara yang perlu diberi  perhatian pengidap diabetes :

Pengambilan makanan yang berserat dan berkhasiat

Sentiasa melakukan aktiviti senaman yang sesuai

Waktu makan yang teratur

Mengambil ubat jika diperlukan

Mengambil makanan kesihatan tambahan

 

Makanan kesihatan tambahan Luxor yang  sesuai untuk pesakit diabetes :

 Jeli Gamat

 Spirulina

Ex-Hifi-fibro fruit

 Apakah itu Psoriasis?

Psoriasis adalah sejenis penyakit kulit yang kronik dimana kulit menjadi terlalu kering dan bersisik.

Penyakit ini semakin meluas tetapi sehingga kini puncanya masih menjadi  tanda tanya. Ia boleh terjadi kepada sesiapa sahaja yang berumur antara 20 hingga 50 tahun. Kanak-kanak dan bayi juga boleh menghidapinya. Menurut Professor Jon M. Hanifin daripada Oregon Health Science University di Portland, sel kulit biasa mengambil masa 30 hari untuk muncul ke permukaan kulit tetapi pesakit Psoriasis, ia mengambil masa 3 hingga 4 hari sahaja.

Untuk pengetahuan semua, sehingga kini masih tiada rawatan khusus untuk  mereka yang mengidap Psoriasis.

Sapawi Bin Abd Rahman dilahirkan pada 30/05/1997 di Felda Jengka,  Temerloh, Pahang. Seperti pasangan suami isteri yang lain, mereka  menyambut kelahiran Sapawi dengan penuh keriangan dan kesyukuran. Namun, keriangan itu tidak kekal lama kerana Sapawi atau lebih dikenali dengan  nama manjanya ' Awi" didapati mengidap penyakit kulit 'Psoriasis'.

Sejak itu Awi telah menderita. Kulitnya menggelupas, kuning dan tegang.  Ada pihak yang bersimpati dengan Awi. Cadangan untuk menghantar Awi ke  Laut Mati di Jordan telah mendapat sokongan dari segi kewangan. Pada 30/06/2001 Awi dan keluarga berlepas ke Jordan. Namun apa yang diharapkan  berlaku di Jordan sangat menghampakan. Awi meraung kesakitan apabila  badannya direndamkan ke dalam air laut mati. Tubuhnya kejang, kakinya berdarah dan mulutnya terkancing. Ibubapa mana yang sanggup melihat  penderitaan anak mereka pada ketika itu?

Sekembalinya Awi dan keluarga ke tanah air, mereka telah diperkenalkan kepada Produk Luxor Network. Bagaimana kesan produk Luxor pada Awi?

6 bulan selepas menggunakan Produk Luxor Network keadaan kesihatannya  menunjukkan perubaha yang amat positif. Di antaranya:-

1) Tidak perlu membasahkan badannya.

2) Tidak letih - selalu bermain hingga petang.

3) Sudah mula memakan nasi.

4) Tidak selalu demam.

5) Kepingan kulit mula menipis

Walaupun Awi belum pulih sepenuhnya, keberkesanan produk Luxor jelas menunjukkan kesan yang amat memberangsangkan. Sama-samalah kita doakan agar Awi pulih sepenuhnya.

Sila lihat ruangan Testimoni.

 

 

[Home] [About Us] [Catalog] [Marketing Plan] [News] [Testimoni] [Pencegahan Penyakit] [Impian] [Hall Of Fame]